La studii in Anglia (3) – Sheffield University

Universitatea din caramida rosie 800px-Firth_courtdin prestigiosul Russell Group, Universitatea din Sheffield nu inceteaza niciodata sa impresioneze, avand peste 30 de programe de studiu cotate  cu ‘Excelent’  pentru calitate. In topurile mai multor clasamente din Marea Britanie este pozitionata mereu intre primele 10 , iar in topurile internationale, intre primele 100.

Ne bucuram sa va prezentam astazi un interviu cu un coleg de la Universitatea din Sheffield.

Cum te-ai decis sa pleci sa studiezi in Marea Britanie?

– 40% dorinta de a scapa de blestemul sistemului educational din romania si de a avea parte de o educatie cinstita, de calitate si care intr-adevar sa ma formeze pentru viitoarea meserie. 30% dorinta de a experimenta o alta cultura. 30% atasamentul fata de prietena mea de la vremea respectiva, care stia inaintea mea ca voia sa studieze acolo.

De ce Marea Britanie?

– Era singura tara despre care existau destule informatii despre procesul de aplicare la vremea respectiva, si cu niste referinte excelente peste tot in media. Plus de asta, taxele erau rezonabile. Si plus plus de asta, goana dupa iubita… eh, eram tanar….

De ce Sheffield University?

– De departe cel mai bun raport calitate/pret. Facultatea era cotata la vremea respectiva pe 4 pe tara, orasul e cel mai ieftin din toata Anglia, cel mai verde, si pe langa asta, o facultate cu cel mai bun student’s union din tara.

Ce curs ai ales si de ce?

– Electronica. Eram pasionat inca din liceu de sisteme electronice, matematica si fizica, asa ca alegerea a fost un proces natural.

Chirie ‘on campus ‘ sau ‘off campus’?

– On campus in primul an, ca toata lumea. Din anul II la particular – mult mai ieftin.

Cum ai gasit chirie si ce ii sfatuiesti pe ceilalti sa faca pentru a gasi chiria ieftina?

– De obicei universitatile au  forum/portal dedicat pentru cei care vor sa-si gaseseasca partener de locuit in anul II. Incepeti acolo!

Cum ti se pare Sheffield?

– Unul din cele mai bune orase pentru studenti din toata Marea Britanie, hands down. Si vorbesc in cunostinta de cauza, am fost cam peste tot in UK…

Ce activitati extracuriculare ai avut in timpul facultatii?

– Echipa facultatii la fotbal, club de alpinism montan si drumetii, sah si gentlemen’s club. Se gasesc de toate pentru toti.

Cat de repede ti-ai gasit job?

– Doar internship deocamdata, nu am avut niciodata de gand sa ma angajez in timpul facultatii, vreau sa fiu concentrat asupra studiilor. Pentru mine a fost destul de usor, si asta pentru ca am avut o serie de oportunitati si niste prieteni potriviti :).

Cum ti s-a parut procesul de aplicare? Ai aplicat singur sau printr-o agentie de recrutare in Romania? Daca ai aplicat singur cum ti s-a parut form-ul de aplicare? Dificil sau nu de completat?

– Faceti-va singuri un serviciu si nu apelati la agentii. Am apelat si eu la una si era sa ajung la una din cele mai slabe Universitati din UK, si asta pentru ca agentia respectiva avea un contract cu cei de acolo si-i promovau ca fiind.

Formularul este extrem de usor de completat, n-am avut nevoie de ajutor.

Ai luat imprumutul de la Guvernul Marii Britanie sau nu? Daca da, cum ti s-a parut documentul pe care trebuia sa il completezi? Dificil sau nu de completat?

– Da. Conditiile sunt extrem de avantajoase iar documentul este extrem de usor de completat

Ce greseli majore crezi ca ai facut in procesul de aplicare si pe timpul studiilor?

– Ma puteti considera un norocos, dar pana acum n-am niciun fel de regret. Am avut o viata lipsita de neplaceri pana acum aici. O comunitate prietenoasa, un curs care mi-a surescitat interesul din prima clipa si am avut parte de-o experienta culturala deplina.

Ce le recomanzi celor care vor sa studieze in Marea Britanie ?

– O sa fiu sincer – nu recomand studiul in Marea Britanie decat daca este la o universitate de top; trebuie sa va simtiti suficient de stapani pe voi incat sa reusiti sa faceti ceva cu diploma dupa terminarea facultatii. Raportul calitate/pret a devenit extrem de nefavorabil de cand au crescut taxele la £ 9000/an. La banii acestia eu m-as reorienta catre o alta tara cu un sistem educational la fel de performant, dar mai ieftin.

Planuiesti sa te intorci in Romania sau nu? Ce intentii ai pe viitor?

– Momentan, nu. Dezvoltarea profesionala este mult mai usoara aici, inceputul este mult mai facil ca in Romania. Dar odata ce sunt suficient de stapan pe meseria mea, ma pot gandi la perspectiva unui job bine platit si in tara. Sunt genul de persoana cu viziune, un pic idealista, care chiar vrea sa schimbe ceva si care vrea sa aduca modelul si normele societatii vest-europene si in tara. Chiar intentionez sa-mi aduc contributia la a schimba ceva in Romania, dar asta in viitorul indepartat. Deocamdata studii, profesie, etc…

Salutam intentiile si spusele colegului nostru si ii uram tot succesul din lume pentru a realiza ceea ce isi propune si a aduce schimbarea atat de necesara in Romania!

Ce parere ai despre initiativa noastra , blogul ‘PlecLaStudii’?

– O initiativa buna, si parerea mea e ca ar trebui deschise orizonturi si catre alte tari in afara de Marea Britanie. Sunt sigur ca exista si alternative mai ieftine dar la fel de bune dpdv calitativ si in alte tari. Doar un pic de reclama si ghiduri despre cum trebuie aplicat sa fie…

Un cuvant de final ? ( Daca crezi ca am omis ceva sau povesteste-ne anumite intamplari hazlii sau nu prea hazlii despre ce ai mai patit in Marea Britanie)

– Hehe, haideti mai la o bere daca va gasiti prin Sheffield, si-o sa va tin treji toata noaptea cu povesti de genu’. Promit!

Ii multumim colegului nostru pentru atentia acordata, asteptam si alte vesti de la el si speram ca tot ceea ce isi propune sa reuseasca! Din pacate, dorinta studentului din Sheffield a fost sa ramana anonim, pentru cei interesati de alte informatii despre Universitatea din Sheffield de la el, va rugam contactati-ne pe pleclastudii@gmail.com si vom incerca sa intermediem sau chiar il vom convinge sa ne dea permisiunea sa impartasim adresa lui de e-mail cu dumneavoastra !

Fotografie: Firth Court

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Firth_court.jpg

Advertisements

1 Comment

  1. Pingback: Universitatea din Sheffield | Plec La Studii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s