Studiaza in Suedia

uuppsala

Prietena noastra Teo, de pe blog-ul lui Teo 😛 , ne incanta cu un uimitor articol legat de studiile in Suedia.

“După ce am scris despre cum e la facultate in Suedia (Amintrat la facultate, Sistemul de învăţământ superior din Suedia …) am primit tot felul de comentarii şi mesaje în care eram întrebat: Ce trebuie făcut pentru a merge la facultate în Suedia? Aşa că am decis să scriu un articol exclusiv pentru a explica ce trebuie făcut.
Nu voi scrie absolut toate etapele aici ci voi posta anumite linkuri către siteuri, in engleza, care vă vor putea ajuta.

Câteva cuvinte despre sistemul de învăţământ:

După cum am explicat şi în articolul Sistemul de învăţământ superior din Suedia, la facultaţile de aici te înscrii deobicei la un program care conţine mai multe cursuri. Fiecare curs are un număr de puncte sau credite (högskolepoäng sau HP). Anul şcolar e împărţit în 2 semestre iar fiecare semestru e împărţit în 2 perioade (läsperiod). Astefel pentru a fi considerat student full-time ar trebui să ai 15 credite per perioadă adică 30 de credite pe semestru sau 60 de credite pe an. Cursurile pot avea de la 7,5 credite până la 32,5 (poate şi mai mult nu sunt sigur). Ideea e că dacă un curs are peste 15 credite, nu înseamnă că este fulltime. Poate fi halftime dar pe două perioade. Eu am acum un curs de 32,5 puncte care se întinde pe trei perioade da cursul e halftime aşa că pentru fiecare perioadă voi urma în paralel un alt curs.
Ce înseamnă halftime şi fulltime?
Denumirile nu se referă neapărat la numărul de ore pe care le petreci la facultate pe săptămână ci de numărul de ore pe care ar trebui să le petreci ocupându-te de curs şi implicit de ”viteza” sau tactul în care se desfăşoară cursul.

Sper că se înţelege ce am vrut să explic. Oricum nu trebuie să vă faceţi prea multe probleme dacă nu aţi înţeles cum stă treaba cu creditele, cursurile şi perioadele pentru că oricum nu e treaba studenţilor să se ocupe de asta ci a profesorului responsabil cu programul (programansvarig). Am descris sistemul doar pentru a vă face o părere generală.

Pe siteul: studyinsweden.se la categoria Study Options / Basic information găsiţi informaţii despre cusuri, programe, credite etc.

Condiţii pentru a fi student în Suedia:

1. În primul rând trebuie să cunoşti foarte bine limba engleză sau suedeză (unele cursuri solicită cunoaşterea limbii engleză chiar şi pentru studentii vorbitori de suedeză. Cu alte cuvinte engleza e de bază). În Suedia, din câte ştiu eu nu se ţin cursuri în alte limbi în afară de suedeză şi engleză.

2. Trebuie să fii cetăţean european pentru a putea locui în Suedia fără viză. Deci România se încadreaza

3. Dacă ştii că stăpâneşti engleza bine sau eşti vorbitor de limbă suedeză , atunci poţi încerca să intri la o facultate din Suedia. Uite cum ai putea:

Sunt mai multe posibilităţi pentru un student din UE de a studia la o facultate din Suedia.

Cei care nu am urmat nicio facultate până acum (Undergraduate studies) pot veni în Suedia ca studenţi de schimb cu unele facultăţi din România sau pe cont propriu (Free mover).

Ca student de schimb e mai simplu deoarece studiezi în Suedia prin intermediu unei facultăţi din România şi astfel o siguranţă. Pe cont propriu e însă mai greu, neştiind dacă vei fi admis. În plus, pe cont propriu trebui să te înscrii la faculte direct în Suedia iar pentru asta trebui să îşi echivalezi ceva studii preuniversitare.

Pentru mai multe detalii vezi: studyinsweden.se la Study options/ Undergraduate studies. Vezi mai multe despre free mover sau exchange student.

Pentru cei care vor să facă Masterul sau Doctoratul în Suedia există posibilităţi asemănătoare.

Vezi studyinsweden.se la Study-options/Masters-studies iar în meniul din stânga aveţi Application Requirements.

Pentru doctorat aveţi www.studyinsweden.se/Study-options/Doctoral-studies/

Pentru a putea Studia la facultate în Suedia sunt deasemenea dispnibile burse de studii. Pentru mai multe informaţii despre burse citiţi pe: studyinsweden.se/Scholarships/

Deocamdată nu ştiu unde, cât şi cum sunt recunoscute studiile suedeze, dar bănuiesc că sunt recunoscute cel puţin în UE.

Nu aş putea să spun nici cât de greu/uşor se intră la o anumită facultate.

Cel mai bine e, dacă sunteţi interesaţi, să căutaţi pe studyinsweden.se folosind meniul principal de sus dar şi cel din bara din stânga.

UPDATE: Despre înscrierea la facultate:

Deprecated: După câte ştiu eu înscrierile la facultaţile din  Suedia se fac online pe siteul studera.nu (şi varianta în engleza a studera.nu). Studera.nu e un sistem centralizat unde se adună toate mediile şi meritele unui elev de liceu (mediile de la liceu, nota de la examenul Högskoleprov, etc.). Tot pe studera.nu fiecare opteza pentru mai multe optiuni (mai multe programe la una sau la mai multe facultaţi). Apoi în funcţie de medii şi alte criterii eşti repartizat la unul dintre programele pentru care ai optat. Dacă îndeplineşti condiţiile de intrare la programul de pe prima poziţie, intri acolo, dacă nu se trece la următoare ş.a.m.d. E acelaş sistem ca şi cel de la admiterea în liceu în România.

Update-ul moderatorului 

Studera.nu este vechiul site de admitere pentru universitatile din Suedia, actualmente http://www.universityadmission.se este locul unde trebuie sa va trimiteti aplicatia.

Am mai scris despre înscriere şi admitere şi aici: Am intrat la facultate.

Acum nu ştiu cum stă treaba pentru cei care vin din afară şi au liceul şi/sau studii universitare făcute în România. Cel mai bine e să încercaţi să vorbiţi cu un îndrumător (studievägledare). Uneori pentru ca meritele să apară pe siteul studera.nu trebui să trimiţi singur diplome şi/sau foi matricole sau alte acte necesare.
Eu a trebuit să îmi trimit singur o copie semnată de secretară după foaia matricolă de la Komvux.

Deprecated :Tot pe Studera.nu afli şi dacă şi/sau unde ai intrat. Ideal e să pui mai multe opţiuni dacă vrei neaparat să intri undeva.

Site-ul este actualmente http://www.universityadmission.se.

Mai multe informaţii găsiţi pe:

studyinsweden.se -Undergraduate-studies/Free-movers/Free-movers—how-to-apply – pentru cei care vor sa dea la facultate

studyinsweden.se – StudiMasters-studies /How-to-apply pentru cei care vor sa dea la Master

studyinsweden.se – Doctoral-studies /How-to-apply pentru cei care vor sa dea Doctoratul

Informaţii suplimentare găsiţi şi pe studera.nu la pagina ”Higher education”

Pentru mai multe detalii şi informaţii puteţi lasa un comentariu, sau ma puteţi contacta folosind pagina de contact, iar eu voi încerca să vă răspund la întrebări.”

Ii multumim lui Teo pentru minunatul articol si va invitam la ea pe blog pentru a afla mai multe despre Suedia si nu numai :P!

Atentie! Acest articol apartine blog-ului lui Teo, toate drepturile sunt rezervate, iar copierea sau folosirea este strict interzisa fara acordul in prealabil al lui Teo.

Fotografie: Universitatea din Uppsala

Sursa : http://images.businessweek.com/ss/07/09/0926_universities/image/uuppsala.jpg

Advertisements

2 Comments

  1. Buna..poți te rog sa spacifici ce cursuri ai urmat penrtu a învăța limba suedeza si ce examen ti-a fost necesar ca sa poți studia in limba suedeza(menționez ca locuiesc in Suedia de aproape un an de zile si sunt interesata sa studiez in limba suedeza)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s