Cum ne intoarcem acasa?

Zambitori 🙂 !

Sau cel putin asa cred eu. Este foarte important ca la intoarcerea acasa a studentilor romani din strainatate sa incetam sa mai comparam! Si aici spun sa renuntam la orice termen de comparatie, fiind evident faptul ca nivelul de trai din tarile civilizate nu se compara cu cel din Romania, cat despre comparatia cu  nivelul salarial …

Nimeni nu o sa dea mii de euro unui student doar pentru ca a terminat o facultate in afara, mai ales daca acesta nu are experienta relevanta pentru domeniul ales. Este dificil de inteles in acest moment ca este mai importanta valoarea decat cantitatea!

Cu toate ca mediul de afaceri nu este neaparat cel mai activ sau pregatit sa inghita si studentii din afara care au pretentii destul de ridicate (asta pe buna dreptate), exista totusi cateva firme care inteleg ca pentru a motiva un student sa se intoarca in Romania trebuie sa ii ofere mult mai mult decat ar fi  normal.

Multi studenti isi pun intrebarea daca sa vina sa lucreze pentru o multinationala importanta sau sa isi deschida o afacere. Evident ca eu sustin varianta a 2-a,  din simplul motiv ca in ultima vreme s-a dovedit ca o afacere imensa, cu zeci de mii de angajati atrage reducerea excesiva a costurilor (de cele mai multe ori in detrimentul angajatilor) si evident, ca uneori ai mai mult de invatat dintr-o firma mica decat intr-una mare (acest fapt  este totusi discutabil). Este foarte important de mentionat ca firmele mici si mijlocii de fapt aduc cea mai mare contributie la stat (aprox. 70% – anul 2007). In plus, nu prea vad eu  multe firme mari si foarte mari sa se reorienteze catre Romania in viitoul apropriat.

In concluzie, daca va este dor de cainii de pe strada, de nesimtirea zilnica din mijloacele de transport, de legi complet aberante si fara sens, de oamenii fara scrupule din politica, de indoctrinarea zilnica , va asteptam acasa cu bratele deschise cu mentiunea ca doar voi, alaturi de cei care mai sunt vii pe aici,  puteti schimba lucrurile in mai bine!

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s