Programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori

projets stylos

Cum informarea, mai ales in aria burselor si oportunitatilor pentru romani lasa foarte mult de dorit, nici nu ma mira ca sunt foarte putini oameni care au auzit de Programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori,eu am auzit in weekend, de la o cunostinta a unei cunostinte 🙂 si sunt foarte incantat sa impartasesc acest lucru cu voi!

Acest program se adreseaza tuturor antreprenorilor, fie ca isi doresc sa isi deschida o afacere in viitorul apropriat fie ca au deschis o firma in ultimii 3 ani.Participantii pot alege oricare din cele 27 tari ale Uniunii Europene + inca 10 din afara ei! Aproape fiecare tara are un centru local care gestioneaza acest program.

Mai multe detalii despre acest program aici!

Participarea poate fi sub 2 forme :

  • ca antreprenor fara experienta, care are un plan de afaceri sau si-a deschis in ultimii 3 ani o firma
  • ca antreprenor cu experienta, care poate gazdui antreprenorul fara experienta

Stagiul poate dura intre 1 si 6 luni, iar finantarea pentru tinerii antreprenori vine din partea Comisiei Europene. Mai multe detalii despre suma exacta pe care un tanar antreprenor o va primi pe luna si tarile participante in program gasiti aici. Modul de primire  a sumei trebuie dezbatut cu centrul din Romania, va sfatuiesc sa incercati sa obtineti plata pe luna si nu 50% inainte si 50% dupa…

Pentru a afla informatii detaliate, puteti contacta unul dintre centrele care se ocupa cu gestionarea acestui program. Adresele si contactele le gasiti aici.

Eu am contactat una dintre firme si am primit acest raspuns :

“Daca doriti sa aflati cum va puteti inscrie in program, va rog sa vizitati site-ul wwww.aippimm.ro si sa accesati logo-ul Erasmus.Veti fi directionat catre un folder unde veti gasi pliantul cu informatii despre program si link-ul portalului Erasmus unde va puteti inscrie.Portalul ofera posibilitatea matching-ului in functie de tara aleasa si domeniul de interes in situatia in care nu aveti deja un contact.Avand in vedere ca exista foarte multe firme gazda inscrise, este putin probabil sa nu gasiti o firma care sa va primeasca pentru stagiu.”

Asadar, pasii ar fi urmatorii:

  • pregatiti CV-ul, scrisoarea de intentie si pentru cei care nu au deja o firma, planul de afaceri
  • inregistrati-va pe site si gasiti o/un  firma/antreprenor gazda care sa fie pe placul vostru intr-una din tarile participante (ar trebui sa fie din aceelasi domeniu cu domeniul din planul dumneavoastra de afaceri)
  • contactati firma/antreprenorul gazda  si stabiliti detaliile ( nu este intodeauna sigur ca ve-ti fi acceptat la o firma, de aceea nu trebuie sa disperati, daca o firma va refuza, sunt intodeauna alte cateva sute care va asteapta cu bratele deschise 🙂
  • ajungeti la o intelegere cu antreprenorul gazda si apoi contactati un centru local din Romania pentru stabilirea ultimelor detalii ( semnarea contractelor)
  • plecati si bucurati-va de experienta aceasta noua, invatati cat mai mult si intoarceti-va cu forte proaspete pentru ca Romania are nevoie de VOI!!

Din cate am inteles, cum interesul nu a fost asa ridicat din partea romanilor pentru acest program, cei care au fost, dupa terminarea acestui stagiu au fost invitati pentru a fi speakeri la Comisia Europeana si in diverse conferinte cu tema Erasmus! 🙂

Mult succes si spor la ‘afacerit’.

Fotografie : Logo Erasmus for Young Entrepreneurs

Sursa: http://www.ai.polimi.it/contenuti/img//1_Erasmus_giovani_imprenditori_LOGO_0.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s