La studii in America (2) – Interviu Ana Opris Gines

images

Ana Opres Gines a impartasit cu noi experienta studiilor in Statele Unite, mai exact la Utah State University. Pana sa va lasam sa cititi interviul cu tanara romanca, va dam un singur indiciu…universitatea are unul dintre cele mai bune programe de contabilitate din America:-)

1. De ce Logan?

Logan este un orasel in nordul statului Utah. In Logan poti face diverse activitati, atat in timpul verii, cat si in timpul iernii. Stiu ca atunci cand vreu sa iau o pauza de la studii, pot sa merg la ski, la  hiking sau waterskiing la doar  2 ore distanta.

2. De ce ai ales Utah State University?

Utah State University are un program foarte bun de contabilitate.

3. Ce program ai ales sa studiezi?

Contabilitate.

4. Ai lucrat in timpul facultatii?

Am avut cateva joburi in timpul facultatii. M-au ajutat sa platesc  taxa pentru facultate si la pentru cheltuielile de zi cu zi (chirie, intretinere, mancare, etc). De fapt, majoritatea studentilor de aici au cel putin un  job part-time. Angajatorilor, in mod special, le place sa vada ca ai lucrat in timpul facultatii si ca ai reusit sa mentii o medie mare – arata ca poti sa fi multitasking si ca poti coordona mai multe activitati.

5. Ce este diferit la Utah State University?

Profesorii sunt interesati de succesul tau academic si te ajuta oricand ai nevoie. Imi place ca USU are o comunitate de studenti foarte stransa si ca sunt tot feluri de cluburi academice in care poti sa participi.

6. Cum este viata acolo?

Nu as fi ales nimic altceva decat sa vin  sa studiez aici la Utah State University. Simt ca timpul pe care il petrec aici este bine investit pentru ca ma implic in diferite organizatii in campus si pentru ca am profesori carora le pasa si sunt dispusi sa ajute oricand este nevoie. Studentii sunt dornici sa lucreze in echipe si se pune mai mult accent pe experienta pe care o ai in afara orelor de clasa.

7. Care a fost procesul de admitere, ai fost ajutata de Fullbright sau te-ai descurcat de una singura?

M-am descurcat de una singura. Am mers pe site-ul universitatii sa aflu care sunt cerintele si procesul de admitere. A trebuit sa dau examenul de TOEFL, SAT/ACT. Le-am trimis rezultatele, impreuna cu mediile de liceu si aplicatia de a fi admisa la facultate.

8. Cat ai platit taxa pentru USU?

Taxa de aplicatie a fost $40. Primul an de facultate costa aproximativ $8900/semestru ($17800/an). Dupa un an, costul facultatii este $2500/semestru.

9. Ai avut bursa? Daca da, cat acoperea din necesarul tau lunar?

Reusesc sa platesc facultatea prin o combinative de fonduri. O parte este bursa (cam 45%), ajutor de la guvernul American (cam 15% – se numesc Pell Grants) si restul 40% din costul facultatii il platesc cu imprumut de la stat ( bani pe care trebuie sa ii dau inapoi dupa ce termin facultatea ) si cu ajutorul jobului pe care il am.

10. Cat estimezi ca ar trebui un roman sa aiba lunar pentru costurile vietii?

Depinde de la stat la stat. Costul vietii in statul Utah, de exemplu, este mai mic decat cel in New York. Daca locuiesti incampus, costul chiriei este putin mai mic. Pentru chirie, intretinere si mancare, as spune in jur de $480.

11. Care sunt perspectivele dupa terminarea facultatii? Momentan esti angajat sau continui studiile pentru master?

Depinde de domeniul in care studiezi. Majoritatea studentiilor isi gasesc internship-uri in timpul facultatii si primesc o oferta si un contract de munca chiar inainte de absolvire. Una din cerintele contractului este de a avea un master. De aceea, unele companii chiar sponsorizeaza o parte a masterful ca apoi tu sa mergi sa muncesti pentru ei. Majoritatea studentiilor fac un master doar daca considera ca facand aceasta le va da o sansa mai mare de angajare.

12. Cum evaluezi Utah State University (viata de student, taxele, calitatea educatiei, Value for money) ?

Viata de student este una activa. Exista o gramada de activitati in campus si majoritatea ofera pranz pe gratis. Asta atrage multi student haha :)) . Taxele sunt destul de mici in statul Utah. Calitatea educatiei este exceptionala pentru ca profesorii aduc cazuri concrete pe baza carora ei predau. Lectiile sunt antrenante si se bazeaza mai mult pe discutii decat pe lectura plictisitoare. Ti se ofera oportunitatea de a pune in practica lucrurile pe care sunt predate. De exemplu, am avut o clasa de management in care am studiat cum sa fim buni manageri. Ca sa punem in practica ce am invatat, ni s-a cerut sa organizam un fundraiser pentru un program. Am strans aproape $500 in doar 3 zile si am invatat o multime de lucruri.

13. Ce parere ai despre initiativa noastra, blogul PlecLaStudii?

Cred ca este minunat. Studentii romani au acum oportunitatea de a afla mai multe despre studiile din strainatate.

Fotografie : USU

Sursa : https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcShExkJ6Bio0mYRZiWWgwdebhCZAmCF_s_5UJ6VyGgk7fjRTdqe

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s