Tu ce vrei sa devii cand te faci mare?

cand vei fi mareEste probabil cea mai mare framantarea a oricarui tanar roman. Din lipsa acuta de consiliere din gimnaziu, liceu si mai tarziu din facultate, elevii romani se afla mereu intr-o cumpana cand vine vorba despre drumul pe care sa il apuce cand vine vorba despre cariera.

Cu siguranta nu foarte multi vor afla acest lucru din scoala, pentru ca este mult prea generala si indreptata inspre prea multe directii, dar de fapt fara nicio traiectorie exacta. Daca e sa caut un consilier scolar intr-un liceu, cu siguranta il gasesc, ori este profesor de psihologie ori este un profesor bun la toate, care probabil stie si matematica, stie si sa consilieze elevii despre viitorul lor in cariera si este si responsabil cu activitatile extra-curiculare…

Asta este buba sistemului nostru, de aici pornesc toate, nu le aratam elevilor drumurile pe care le pot parcurge, ii lasam sa aleaga (noul trend venit de la americani), doar ca ii lasam sa aleaga necorespunzator, pentru ca nu intelegem conceptul venit din State, din pacate. Si cu siguranta, de cele mai multe ori, ei chiar aleg prost si se multumesc doar sa fie pe linia de plutire, ca exemplu  sa scrie la bac la romana , citez “Am avut ceva ce nici nu stiu cum se cheama, Badi Taileu, nu stiu“.

Lasand la o parte problema principala din acest subiect, CU SIGURANTA nimeni nu va afla ce ii place sa faca sau la ce ar fi bun daca va sta acasa asteptand acest lucru. I-as sfatui pe toti elevii si studentii sa faca tot ce pot, de la a se implica in activitati de voluntariat pentru caini, batrani, oameni cu handicap, ecologie, sport, event management pana la a participa la toate internship-urile posibile si imposibile. Daca nu incerci cat mai multe, nu ai de unde sa alegi. Din orice ramai cu cate ceva, chiar daca pe moment nu iti dai seama.

Exemplu : Dupa ce ai lucrat intr-un magazin, vei ramane cu cunostinte de contabilitate primara, vei fi mai deschis, vei vedea lumea cu alti ochi.

Asadar, faceti ceea ce vreti voi sa faceti si cat mai multe pana cand la un moment dat va decideti asupra unuia sau a mai multor lucruri. Este o adevarata prostie ca angajatorul se va mira ca ai schimbat 10 locuri de munca si isi va pune un semn de intrebare despre persoana ta, daca asta se intampla atat timp cat aveti sub 25 ani. In tot acest timp ati experimentat, v-ati cunoscut pe voi si cu siguranta ati plecat de la bine la mai bine.

Voi ce vreti sa  deveniti cand va faceti mari?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s