De ce pleacă tinerii în străinătate?

Tinerii pleacă din țară în special ca să studieze, iar studiile arată că 1 din 3 tineri doresc să se stabilească în străinătate. De cele mai multe ori tinerii nu se întorc în țară după ce termină studiile liceale sau masterale, pentru că diplomele pe care ei le primesc au valoare și le asigură un job și un salariu mai mare decât în România. Totuși, de ce aleg tinerii să plece la studii în străinătate?

Oferta educațională a universităților din străinătate este mult mai bogată spun tinerii, iar anumite domenii, cum ar fi biochimia sunt mai căutate și mai bine plătite în alte țări. Tinerii se lovesc adeseori de problema lipsei de perspectivă. Părinții și profesorii le spun să-și aleagă o meserie care să le placă, să îi ambiționeze să devină mai buni și să nu simtă oboseala…să facă din job-ul de zi cu zi o pasiune. Bine zic, bine gândit, dar nu este întotdeauna posibil. Bio-chimia, cercetarea în domenii medicale sau anatomopatologia sunt domenii de mare interes în țările dezvoltate, dar nu și la noi. Într-o astfel de situație tinerii aleg să plece să studieze în alte țări pentru a urma o carieră în domeniul dorit.

oh-you-hate-your-job-1920x1200-funny-quote-wallpaper-375-642467073 (1)

Lipsa perspectivei este un alt factor care îi fac pe tineri să plece din țară. Majoritatea tinerilor de azi nu se mai mulțumesc cu un job oarecare și cu un salariu mediocru. Elevii și studenții cu rezultate bune și foarte bune privesc în perspectivă și nu văd nimic. Ei își doresc o carieră, dar țara în care s-au înnăscut nu poate să le ofere această șansă din păcate și atunci caută în altă parte. Și au de unde alege.  Studenții români sunt foarte apreciați în străinătate pentru că învață mult și bine, și nu se dau la o parte când vine vorba de muncă. Pentru că DA, mulți dintre ei lucrează pe parcursul facultății.

Condiții mai bune pentru viitoarea familie. Credeți sau nu, la asta se gândesc tinerii noștrii. Cum îți întemeiezi o familie în România? Ești sprijinit din punct de vedere social? Statul sprijină familia, ca celulă de bază a societății? Răspunsul este NU! Echilibrul dintre muncă și familie devine din ce în ce mai important în zilele noastre. Cum spuneam mai sus, tinerii de azi au aspirații mai mari decât au avut părinții lor, ceea ce este și normal.  Societatea a evoluat și evoluează în continuare sau cel puțin ne place să credem asta. Pentru majoritatea tinerilor a-ți întemeia o familie este aproape o misiune imposibilă: cu joburi instabile și salarii mediocre, creditul pentru o casă sau aducerea pe lume a unui bebeluș sunt doar vise frumoase. Islanda, spre exemplu, este țara cu cea mai mare rată a mamelor care lucrează. Femeile își pot lua 5 luni concediu de maternitate, după care bărbații alte 5 luni, iar următorii doi ani sunt împărțiți după înțelegerea amiabilă a partenerilor de viață.

Deși mulți tineri nu doresc să plece departe de casă, motivele de mai sus grăbesc plecarea de cele mai multe ori. Iar universitățile și mediile economice din străinătate profită la maximum de mințile românilor. Universitățile acordă burse consistente și chiar acordă împrumuturi de la Guvern pentru tinerii care nu au posibilități financiare să-și plătească studiile 🙂

header_sub

Advertisements

1 Comment

  1. Pingback: Colectiv – un alt fel de emigrare « cocktailantistress

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s