#RomaniaNevazuta: De ce sa studiezi in Olanda? #interviu

Azi am stat de vorba cu Ovidiu, un tanar roman care a ales sa studieze la Universitatea din Amsterdam. Despre ce inseamna studiile de top in strainatate si cum se descurca acolo, aflam chiar de la el:-)

1. De ce ai ales University of Amsterdam?

Am cautat topuri universitati in Olanda, am citit blog-uri si am ajuns sa aleg intre 3 universitati: Utrecht University, VU University Amsterdam si University of Amsterdam. Dintre cele 3, Utrecht era cea mai bine cotata in topuri, am intalnit un profesor de acolo la RIUF si am vorbit cu o studenta romana care studia acolo. Ofera un master asemanator si este singura dintre cele 3 care necesita taxa de aplicare. A doua clasata era UvA, universitate ce ofera masterul Software Engineering intr-un an intensiv. A treia clasata in topuri era VU, universitate ce ofera un master asemanator, dar pe o perioada de 2 ani.

Am  ales UvA pentru ca este una dintre universitatile de top din Olanda, este bine descrisa de studenti, ofera exact program de master pe care l-am cautat, au prezentat seriozitate in procesul de aplicare si se afla in capitala.

Amsterdam-long-exposure

2. De ce Olanda? Amsterdam?

Cand am pornit pe acest drum, aveam o singura optiune impusa de mine, Londra. Desi am fost admis la 3 universitati de renume din UK, am ajuns a decid sa nu aleg Marea Britanie, motivul principal: partea financiara. Nu am reusit sa gasesc un motiv bun obiectiv pentru care as plati 7000 de lire pentru un an de studii in Londra (Greenwich).

Alternativele au fost Danemarca si Olanda. Danemarca ofera un program foarte interesant la IT University of Copenhagen, gratis, bine cotat, dar pe o perioada de 2 ani. Olanda este o tara in care pentru un program de master de un an trebuie sa platesti 1835 de Euro, indiferent de specializare.

Am ales Amsterdam pentru ca aici am gasit UvA, universitate cunoscuta si bine cotata, situata in capitala, care ofera exact programul de master pe care l-am cautat si cu o taxa de studii decenta.

phpWCtR4S

3. Ce program ai ales sa studiezi?

Am ales sa studiez Software Engineering Master of Science (full-time).

4. Lucrezi sau te-ai decis sa te ocupi doar de master?

Universitatea imi ocupa marea majoritate a timpului, programul de studii fiind in fiecare zi de la 9:00 la 17:00. Se intampla sa stau si dupa acest interval, sau sa petrec timp si acasa pentru teme. Mai iau din cand in cand proiecte de freelancing, dar nu pot spune ca sunt angajat.

Mai exista posibilitate de a urma programul part-time, in 2 ani (1 zi sau 2 zile / saptamana) impreuna cu un job part-time. Nu am ales aceasta optiune pentru ca am vrut si inca vreau sa termin masterul in 1 an.

5. Ce este diferit fata de facultatea facuta in Romania?

Primul lucru care mi-a venit in minte este: seriozitate. Profesorii sunt foarte axati pe calitatea studiilor si pe informatiile cu care ramanem dupa ce terminam cursurile. Nu credeam ca o facultate ma va face sa petrec atat de mult timp pentru studii, si uite ca m-am inselat.

asohrabi20110917230039187

6. Cum a fost procesul de admitere? A trebuit sa dai GMAT/GRE?

Mi-am construit dosarul, ceea ce nu a fost usor pentru ca necesita o adevarata colectie de documente. Am aplicat si la scurt timp am fost acceptat pentru interviul online prin Skype. Am sustinut interviul in limba engleza cu un profesor si am trecut. Am primit o oferta conditionata: sunt acceptat definitiv dupa ce prezint dovada ca am luat licenta si ca am optinut cel putin 6.5 la IELTS, sau un alt test alternativ.

7. Cat ai platit taxa de studii?

Taxa de studii este de 1835 euro. Se poate plati in 10 rate fara dobanda.

8. Ai avut bursa? Cat acoperea din necesarul tau lunar?

Nu am avut si nici nu am bursa. Sunt destul de rare aici, si din ce mi-a spus profesorul la interviu, se ofera doar in anumite cazuri destul de rare.

9. Cat estimezi ca ar trebui un roman sa aiba lunar pentru costurile vietii in Amsterdam?

Aici depinde de pretentii. Cred ca se poate trai cu un minim este de 500-600 de euro pe luna, daca alegi cea mai ieftina cazare (o camera pe care o imparti cu o alta persoana si facilitati pe care le imparti cu un grup).

Eu am ales o camera single cu facilitati proprii pentru care platesc 553.15 euro / luna.  Pe langa acesti bani cred ca mai cheltui 250 – 350 euro pe mancare si iesit in oras.

Pe langa taxa de studii mai trebuie platita si taxa de aplicare la camin (350 euro pentru 6 luni / 550 euro pentru 1 an).

leidseplein-ioostveenfeb2009

10. Care sunt perspectivele dupa terminarea master-ului?

Universitatea ofera posturi (platite) de asistenti inca de la inceputul studiilor. Dupa finalizare, o mare parte din studenti raman si lucreaza in cadrul facultatii, ca profesori sau cercetatori.

Companiile din Olanda, din ce am inteles de la studenti / profesori chiar cauta masteranzi pentru ca stiu valoarea pe care o pot aduce companiei. Venind vorba de programare, toti au spus ca este foarte usor sa gasesti un job, mai ales daca ai un pic de experienta. Pentru noi (romanii) este un pic ciudat pentru ca avem nevoie de permis de munca, restrictie care am inteles ca va fi inlaturata de la 01 ianuarie 2014.

11. Cum evaluezi University of Amsterdam (viata de student, taxele, calitatea educatiei, value for money)?

O universitate pe care o recomand. Nivelul profesorilor este ridicat, chiar isi doresc sa te ajute sa ramai cu ceva dupa ce termini programul. Investesc in calitatea educatiei, de exemplu, pentru un proiect la un curs din acest bloc (Requirements Engineering), ne-au trimis in echipe de cate 2 / 3 la companii de IT din Olanda sa vorbim cu persoane cheie, sa vedem cum isi desfasoara activitatea, si chiar s-au oferit sa plateasca transportul.

Exista multe activitati pentru studenti printre care: workshop-uri, reduceri pentru centrul sportiv, cursuri gratuite sau reduse in afara programei. Serviciile in general sunt scumpe: transportul, chiria, taxa de aplicare pentru camin. Mancarea si celelalte produse sunt un pic mai scumpe ca in Romania.

former headquarters of the dutch east india company. now in use by the university of amsterdam.Full

12. Planuiesti sa te intorci in Romania in viitorul apropriat?

Da. Voi veni de sarbatori in Romania. Nu am ales si nu voi alege inca de acum daca ma voi intoarce sau nu dupa ce termin studiile. Vreau sa vad cum progreseaza lucrurile si voi decide la momentul respectiv.

13. Un cuvant de final?

Sunt foarte fericit cu alegerea facuta si daca as fi sa aleg din nou cu informatiile pe care le am acum, as alege aceeasi facultate din nou. Pregatirile pentru a ajunge aici trebuie facute din timp si desigur:

Success!

Pentru mai multe infromatii cu privire la studiile in Olanda va asteptam aici si nu ezitati sa ne contactati pentru consultatii! 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s