Rezolutii pentru 2014: Ce se mai schimba in invatamant?

STUDY_ABROAD

De curand am vazut reportajul de la emisiunea Romania, te iubesc! de pe un cunoscut post de televiziune romanesc si am simtit nevoia sa scriu cateva cuvinte despre acesta si nu numai . [trebuie sa spun si asta pentru ca nu ma pot abtine, tot ei au facut de 1 Decembrie un reportaj despre niste studenti din strainatate, care s-ar fi presupus ca trebuie sa fie de bun augur, eu as zice ca a promovat chiar opusul], aici o sa vedeti si de ce:

Reportera: Sunt colegele tale?
O studenta plecata in Franta: Sunt niste acrituri. Sunt foarte neinteresate de discutia cu mine. Ei vin la fix, intra la ore, nu poti sa vorbesti cu ele si pleaca la fel ca sageata, nu vor sa stea sa discutam.

Reportera: S-a intamplat vreodata sa te abordeze ei?
O studenta plecata in Franta: Niciodata n-a intrat cineva cu mine in vorba, cineva sa vina, “hei, mai cum te cheama”… niciodata. Uite, asta e legitimatia mea. Un individ intre multi altii, un numar.

P.S. Ea studiaza la Sorbona si o felicit pentru asta, dar totusi poate exagereaza cu faptul  ca francezi ne ignora  (nu ca nu ar avea de ce), ca nu e chiar asa, aici mai este vorba si despre oameni si capacitatea sau incapacitatea lor de a interactiona cu ei. Tot ea a mai spus si ceva despre cum “se cultiveaza”, dar asta am sa o povestesc intr-o alta postare].

Study Abroad

In primul rand, cred ca de la revolutie incoace, cu precadere in ultimii 10 ani sa zicem, toate televiziunile/ziarele/revistele/ pseudo-organizatiile non-guvernamentale si altii, au adus in discutie acest fenomen – al educatiei de foarte proasta calitate oferita in Romania – si totusi ne aflam in aceeasi situatie si nu prevad nicio schimbare.

Noua ne place sa facem reportaje, analize (azi am auzit o stupizenie maxima despre cate grame de mere mananca un roman pe an fata de media europeana, de exemplu), studii de caz si alte lucruri de genul acesta, dar tot degeaba… Pentru ca noua ne place sa facem acest lucru, suntem incantati sa analizam, dar sa nu luam atitudine, ne place sa ne dam cu parerea si sa o pastram la acel nivel utopic al parerii. Exact aceelasi lucru il fac si cei de la tv/ziare/etc, ne dau impresia ca ei se preocupa de vietile noastre dar de fapt ei nu fac nimic, nu am vazut nicio miscare spre sprijinirea invatamantului romanesc – sa se dezvolte si sa devina unul performant.

In schimb, comparam ca penibilii invatamantul romanesc cu cel din Danemarca/Finlanda/Germania/Suedia ( trebuie sa ofer un citat edificator (caz Finlanda) “Fiecare elev are alocata o suma in valoare de 7580 de euro, pentru un an scolar” –simt ca cineva imi jigneste inteligenta cand da astfel de exemple jenante, de parca noi am fi in Finlanda, tara unde chiar daca nu exista salariu minim. In plus,  salariile platite pe ora pentru un muncitor incep de pe la 8 Euro, iar tara este recunoscuta pentru lucrurile inovatoare pe care le promoveaza atat de bine .

11

Sa fim seriosi, aceste comparatii nu isi au rostul, atat timp cat in Romania ei vor sa ofere 3% din PIB pentru invatamant, iar in tarile civilizate ofera de la 7% in sus. Asta inseamna ca nu e loc de comparatie!

 Un elev roman primeste de la statul roman 42 lei (9.3 Euro) pe luna, asa ca sa ne intoarcem pe planeta Terra si sa discutam lucruri adevarate, nu utopii sub orice critica. Nu exista nicio sansa sa compiem unul dintre sistemele din tarile de mai sus din mai multe considerente, printre care:

  • nu are cine sa le implementeze;
  • nu sunt bani pentru implementare si nici nu se lucreaza in acest sens;
  • nimeni nu isi doreste asta, pentru ca implementarea unor astfel de sisteme ar duce la niste romani mai inteligenti =>iar aici lucrurile nu s-ar mai rezulma la hotii din Parlament!

E placut sa visezi la lucruri de genul asta, dar este o prostie! Eu nu am vazut in viata mea pe cineva la televizor sa intrebe lucruri pertinente pe unul dintre numerosii ministri care s-au perindat pe la invatamant si in niciun caz un ministru pertinent care sa vina cu un plan concret (short-term, medium-term, long term). Dar in schimb  noi stam acasa si ne vaitam ca e greu si plictisitor la scoala/facultate, ca tara e de rahat, mai discutam una alta si ne intoarcem la rubrica sportiva (ca si acolo, nu ne bate nimeni la datul cu parerea).

Young adults

Singurul lucru care mi-a placut din tot reportajul, subtilul indemn la razvratire in mod pasnic, a fost ca atunci cand ceva nu este pe placul tau (evident sa fie si ceva pertinent), sa iei atitudine! Acesta este momentan indemnul meu, pentru ca doar asta putem sa facem, oricare ar fi repercusiunile.

Stiti de unde se fura cei mai multi bani europeni actualmente in Romania? – din proiectele cu teme educationale desigur 🙂

Voi care credeti ca ar fi rezolutiile pentru 2014, cand vine vorba despre invatamantul romanesc?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s