Guest Post: despre viata in Marea Britanie

Salutare! Nu am mai avut de ceva vreme un invitat care sa scrie pe blogul nostru, asa ca astazi am invitat-o pe Madalina Balaban sa ne spuna cateva cuvinte cate ceva despre viata in Marea Britanie 🙂 

Madalina lucreaza in marketing din 2011, este blogger si iubeste mult ceea ce face. A cunoscut Marea Britanie si oamenii de acolo lucrand pe diferite proiecte de arta si coregrafie, iar in vara lui 2012 a urmat o sesiune de cursuri la London Business School.

 Sa citim si sa luam aminte 😀 

“Cand am plecat prima data in Marea Britanie nu m-am gandit sa raman acolo definitiv, pentru ca gandul imi era tot acasa:-) Aveam deja planuri in ceea ce privea facultatea, asa ca am profitat de oportunitatile pe care mi le oferea Marea Britanie in materie de arta, dans sportiv si contemporan. Acolo am colaborat pentru diferite proiecte, am cunoscut tineri care aveau aceeasi pasiune, am facut greseli si am invatat. Am vazut ca ati vorbit acum ceva timp despre “socul cultural”, pe care il poti resimti atunci cand calatoresti sau alegi sa locuiesti intr-o tara straina. Din acest punct de vedere,  eu nu am resimtit atat de puternic aceasta diferenta culturala in Marea Britanie. Cred ca totul depinde de mosul in care reusim sa ne adaptam la un alt stil de viata. Pentru ca exista persoane care pot resimti mai puternic diferentele culturale din cauza faptului ca nu se pot adapta usor unui nou mod de viata, le lipseste viata sociala pe care o aveau in tara si mai mult, incearca sa puna mereu presiune pe ei.   Este important sa nu uiti scopul pentru care ai ales sa muncesti sau sa studiezi intr-o alta tara, dar trebuie sa incerci cumva sa combini viata sociala cu cea profesionala. Exista totusi o serie de aspecte pe care trebuie sa le stiti in ceea ce priveste modul de administrare al banilor si asteptarile pe care sa le aveti de la colegii vostrii britanici 🙂 Am descris aici cateva situatii:

  • Zi de nastere? Nu va asteptati la surprize. In Romania, poate vi s-a intamplat ca prietenii sau parintii sa va cumpere tort de ziua voastra, nu? Adica, asa se face pe la noi 🙂 Trebuie sa stiti ca daca va veti serba ziua de nastere alaturi de colegii din campus, va trebui sa veniti cu tort, bauturi si tot ce trebuie pentru o petrecere adevarata. 
  • Cum pastrezi legatura cu familia si prietenii? Ok, acum este la moda sa comunici pe Facebook, Skype si alte platforme de acest gen, dar daca telefonul este modul preferat de comunicare, cel mai bine ar fi sa iti achizitionezi o cartela cu numar din Marea Britanie. In primul rand, pretul telefoanelor si a cartelelor nu este atat de mare precum la noi, iar tarifele practicate sunt semnificativ mai mici. In plus, numerele care incep cu 07 pot fi percepute ca fiind codate si nu pot fi utilizate, in functie de gradul de incarcare al retelei. 
  • Magazinele nu sunt deschise la discretie. Pub-urile si restaurantele au program pana tarziu, dar shop-urile inchid de obicei in jurul orelor 17:00-18:00. Acesta este un aspect important, in special daca locuiesti cu chirie si vrei sa iti gatesti singur/a. Si pentru ca tot a venit vorba de gatit…
  • Nu manca foarte des in oras. In Marea Britanie, mancarea semi-preparata sau fast-food-ul nu este atat de ieftina. Pentru a mai salva cateva lire, cel mai convenabil este sa iti gatesti singur/a. In magazinele de profil, alimentele au preturi rezonabile, dar preparatele “ready to go” au preturi ceva mai mari.
  • Ce vizitezi? Daca esti interesat/a sa vizitezi muzee si locatii importante din Marea Britanie nu ezita sa vorbesti cu localnicii. Daca esti student/a acolo acest lucru este mult mai simplu, pentru ca cei din campus te vor ajuta cu siguranta. Exista locatii cu intrare gratuita, dar majoritatea sunt situate la mare departare una de cealalta. In acest caz un abonament lunar pentru transport te va ajuta sa economisesti bani pentru deplasarile in scop recreativ. 

Cat despre experienta numita Marea Britanie pe care o pot privi acum la nivel general, a fost una extrem de placut. Poate nu doar o anumita tara sau un anumit oras iti poate da o stare generala de bine, cred ca experienta internationala te schimba putin si te face sa iti deschizi noi orizonturi.

Despre britanici se spune ca sunt maestrii lucrurilor nespuse, dar care totusi te incarca de pozitivism si cu placere de a lucra cot la cot cu ei. Nu mai esti special, cand esti alaturi de tineri veniti din toate colturile lumii, toti sunt la fel. Toti au venit pentru un scop, indiferent care ar fi acela: de a castiga bani pe care nu ii pot castiga acasa sau de a se dezvolta profesional. Muzicianul Gillin Howell spune despre Marea Britanie ca trebuie sa o descoperi intre trecut si prezent, pentru a putea vedea viitorul. Decizia de a lucra sau de a studia acolo trebuie sa aiba o baza fundamentata, este nevoie de incredere de sine si de un plan pe termen lung 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s