3 mituri despre studiile in strainatate

Stiti articolele alea aberante cu mituri despre studiile in strainatate, eu m-am decis sa scriu un articol cu miturile despre miturile studiilor in strainatate.

Mitul 1. In general, cand vedeti un mit de genul “studiile in strainatate costa mult bla bla” – nu cititi, pe langa ca este destul de aberant sa zici ca studiile sunt gratis cand in Danemarca un meniu intr-o bodega costa 14 Euro, doar nu o sa locuiesti in biblioteca universitatii si o sa mananci resturile nu?  Costurile vietii in vestul Europei sunt destul de mari cand le compari cu cele din estul Europei, restul e doar marketing de 2 lei.

Logic ca toata lumea se foloseste de acest lucru pentru ca nu exista neaparat un punct de reper cand vorbim despre castigurile romanilor, daca parintii sunt directori la o mare firma petroliera, exista posibilitate ca studiile in strainatate sa nu coste asa de mult fata de cazul cand parintii sunt bugetari sau au amandoi salariul minim pe economie. Eu ma voi referi strict la cazul cand amandoi parintii au salariul mediu pe economie, concluzia e simpla => studiile in strainatate tot costa destul de mult, adevarat ar fi ca uneori acesta este pretul corect platit pentru educatia de calitate.

Este destul de logic ca educatia de calitate sa coste. Trebuie sa investim in educatia noastra, dar trebuie sa investim “cu cap” pentru ca mie personal mi se pare aberant sa iei un imprumut asa-zis bun eventual si in franci elvetieni pentru studii si apoi sa aflii ca nu mai ai cum sa il platesti pentru ca s-a dublat francul…. Daca exista bani disponibili, este ok sa mergi la studii in strainatate, daca nu, poti face o facultate aici si sa incerci tu sa iti extinzi orizonturile, pana la urma trebuie sa mai dam si noi din coate, poate nu pleci la facultate dar dupa 4 ani in care muncesti si faci si facultatea in Romania, poate strangi niste bani si te poti duce la master in afara.

Mitul 2. Poti studia in UK/Congo/Brazilia si cu 6 la bac (or smth like this) – mi-ar fi mai mare rusinea sa ma duc cu 6 la bacalaureat sa studiez in strainatate, dar uite ca se poate pentru cei care au suficienti bani, evident ca nu o sa intre niciodata la o facultate destul de bine cotata, ei se duc la Tier 3-4 al facultatilor din afara, un fel de Spiru de la noi pentru ei :P!

De abia ai luat bacul si te gandesti sa pleci in afara, esti o jena pentru tara asta si asculti Salam, cu siguranta nu ai nevoie de studii in strainatate, ci de carti citite la activ :-j.

Mitul 3.Este foarte clara treaba ca educatia trebuie sa fie o investitie pe termen lung, dar nu sa investesti neperformant, gen luand credite la banca in franci elvetieni si sa afli ca peste 1 an ai de platit dublu, totul trebuie gandit destul de bine, din cauza creditelor neperformante s-a cam ajuns la criza recenta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s