VHL University of Applied Sciences – Interviu cu Menno Kramer (International Relations Officer)

6378.en.0.r.banner-menno-kramerAstazi discutam cu Menno Kramer, International Relation Officer la VHL University of Applied Sciences. For the original English Interview go here.

 

1.Unde se afla VHL University?

VHL  University are 3 campusuri, toate localizate in locatii complet diferite din Olanda. In aceste campusuri oferim o gama variata de programe. Din cazua proximitatii unui ecosistem marin unic si existentei a foarte multe afaceri specializate in producerea de lapte, Leeuwarden este locatia perfecta pentru cei care vor sa se specializeze in tehnologia apei, studierea mediului sau business-ul laptelui. Cel de-al 2 lea campus este localizat in Velp si acolo totul se invarte in jurul exploatarii padurilor, horticulturii si  a peisagisticii. Wageningen este cel de-al 3 lea campus al nostru, cel mai international dintre toate unde aproape 50% dintre studentii sunt din afara Olandei.

 

2.De ce sa aleaga studentii VHL University of Applied Sciences? Ce este diferit la facultatea dumneavoastra?

VHL este intr-adevar o universitate unica unde studiile se imbina perfect cu natura, omul si afacerile. Daca aruncam o privire in portofoliul nostru de programe, putem spune ca inca nu avem o scoala concentrata pe studiile de business sau de inginerie. Pe de alta parte, studentii care vin sa studieze aici  vor sa isi insuseasca cunostinte de biologie, chimie si business, toate intr-un mediu mai sustenabil. Ei vor sa imbunatateasca calitatea apei de pretutindeni, sa produca mancare mai sanatoasa si mai sigura. Studentii nostri ajung in final sa lucreze in domeniul guvernamental sau in afaceri unde incearca sa gaseasca solutii in domeniul sanatatii, mancarii si problemelor legate de apa, ei vor  practic sa ne imbunatateasca viata de zi cu zi.

 

3.Ce fel de programe de licenta/master oferiti?

Ne concentram doar pe studiile universitare, iar printre aceste programe avem: Food Technology, International Business in Agriculture, International Development and Animal Scieneces, toate aceste programe fiind predate in totalitate in limba engleza. Majoritatea programelor combina stiinta cu business-ul, asa ca studentii primesc o educatie de calitate, care ii vor face mai versatili pentru piata muncii. Food Technology este cel mai popular program al nostru, pe cand Disaster Recovery Management este pe departe cel ma plin de aventura si adrenalina. Va puteti imagina facand un internship VHL intr-o zona de mare risc, cu cutremure dese, orchestrand operatiuni de salvare? Sunt sigur ca suntem singura universitate din lume care ofera astfel de oportunitati!

 

4.Cum este viata de student acolo (vorbind despre preturi/student life/distractie)?

Majoritatea studentilor nostri sunt cazati in campusul din Wageningen. Acest campus are peste 8500 de studenti din totalul de aproximativ 38000 mii de locuitori ai acestui mic oras. Cum este localizat in afara marelor orase olandeze, putem spune ca atmosfera aici este mult mai relaxata, dar trebuie sa luati aminte ca intr-un loc unde sunt peste 8000 de studenti, exista suficiente lucruri de facut fara sa va plictisiti o perioada. Iar daca va plictisiti si vreti un oras mai mare, Amsterdam este doar la o ora distanta cu trenul.

 

5.Care sunt cerintele pentru admitere?

Studentii trebuie sa termine liceul cu o nota de cel putin 8/10. Depinde totusi de program, in cazul unor programe se poate sa existe cerinte suplimentare, ca de exemplu sa se ceara anumite medii la urmatoarele materii sau sa se ceara sa fi studiat urmatoarele materii in liceu un anumit numar de semestre: matematica, chimie sau biologie. Cum programele noastre sunt toate predate in limba engleza, dorim de asemenea un examen de limba engleza (Ielts cu 6,0 sau Toefl IBT cu 78 puncte).

 

6.Despre taxe ce ne puteti zice?

Pentru anul academic 2014/2015, taxa este de 1906 Euro pentru toti studentii UE!

 

7.Exista burse/imprumuturi pentru studentii Romani?

Guvernul olandez ofera o schema de imprumut pentru studentii UE, se poate accesa costul intregului program de studii de licenta. Studentii platesc inapoi numai dupa absolvire, aici aplicandu-se o dobanda de 0.6%. Pentru intreg programul de licenta, se poate accesa 7800 euro in total. In UK cu acesti bani nu se poate acoperi nici macar costul taxei de scolarizare dintr-un an academic.

 

8.Se ofera si internshipuri pentru studenti?

Internshipurile sunt o parte integranta a filosofiei noastre educationale. Asta insemnand ca toti studentii nostri trebuie sa participe in 3-4 internshipuri care sa insumeze o durata totala de un an de zile. Prin aceste internshipuri obligatorii studentii obtin experienta reala de munca intr-un mediu de lucru adevarat, acest lucru putand conta destul de mult atunci cand este adaugat in CV. Combinand practica cu teoria, alaturi de noi nu doar iti construiesti un CV bun, ci si intalnesti oameni noi care pot fi in viitor conexiuni importante.

 

9.Care sunt costurile vietii ?

Romanii ar trebui sa se astepte sa plateasca in jur de 550-600 euro pe luna pentru cazare, mancare si transport.

 

10.Oferiti cazare sau studentii trebuie sa isi gaseasca de unii singuri?

Garantam cazare pentru toti studentii internationali. Cum suntem in afara marilor orase din Olanda, este destul de usor de gasit cazare, asadar studentii care vor sa se mute din camin la sfarsitul anului intai, isi vor gasi cu siguranta un loc destul de usor. De asemenea, cosutrile pentru locuinta sunt mai prietenoase decat in majoritatea oraselor mai mari olandeze.

 

11.Care este raportul studenti-profesori in VHL?

VHL este o universitate foarte care se concentreaza pe oameni cu clase foarte mici si cu foarte multa interactiune intre student si profesor. Marimea clasei este intre 15-25 studenti, asa ca nu te vei simti doar un numar matricol intr-o mare de oameni.

 

12.Pot romanii munci part time pentru a isi plati costurile vietii? Care sunt domeniile unde ei pot lucra inainte de absolvire?

Exista joburi part time pentru studenti, dar majoritatea necesita cunostinta de putina limba olandeza. Noi oferim cursuri de olandeza pentru a ajuta studentii internationali in legatura cu acest fapt. Dar sincer, majoritatea studentilor o sa aiba deja un program foarte incarcat cu intreprinderea de noi prietenii, cu viata de student si …uhm, evident cu cursurile. A se mentiona faptul ca unele internship-uri sunt departe de Wageningen si o mare parte din timp studentii vor fi in alte zone, pentru acest fapt ei vor primi un salariu destul de mic, dar acest lucru poate ajuta destul de mult.

 

13.Care sunt perspectivele dupa absolvire?

Fostii nostri studenti lucreaza in multe sectoare din economie, in intreprinderi mici si mijlocii sau chiar in afaceri multinationale. Majoritatea acestora sunt comapanii, ONG-uri sau sunt companii de stat. Studentii pot de asemenea sa devina cercetatori in diverse domenii importante : studiul apei, al laptelui, florilor, conditiilor de munca, studiul mancarii, etc.

 

14.Exista studenti romani actualmente care studiaza la VHL?

Avem cativa romani care studiaza alaturi de noi in acest moment, desi inca sunt in numar destul de mic. Unul dintre motive este faptul ca suntem in aceelasi campus cu Wageningen University, acolo puteti intalni mult mai multi romani decat la VHL. Cu toate aceastea, ne mandrim cu un corp de studenti foarte diversi si internationali si incurajam toti studenti sa foloseasca aceasta oportunitate de a studia in strainatate pentru a vedea mai departe de zona de confort si familiaritatea din tara natala.

 

15.Inainte de un discurs de final, am omis ceva despre studiile la VHL?

Cred ca trebuie precizat ca totusi VHL nu este locul perfect pentru toata lumea. Daca cautati un loc generic unde sa studiati doar International Business,  daca cautati sa aveti numele scris pe  o diploma de la o universitate  veche si de prestigiu sau daca aplici schema get-rich-or-die-trying, atunci VHL nu este optiunea care sa ti se potriveasca. Dar daca esti pasionat de sustenabilitate si vrei sa ajuti afacerile sa se dezvolte pe termen lung focusandu-se pe oameni si natura, sau daca esti pasionat de mancare si felul in care este produsa si vrei sa contribui la sanatatea si siguranta oamenilor, atunci usile noastre sunt larg deschise/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s