La studii in Olanda (2) – Interviu Monica Tartau

  1. Cum te-ai decis sa pleci sa studiezi in Olanda?

Decizia mea de a studia in Olanda a venit in primul rand de la alegerea domeniului de studiu si de activitate. Inca de pe vremea liceului am fost sigura ca imi doresc sa studiez nutritie animala si am decis ca Olanda este locul cel mai potrivit pentru mine. Datorita faptului ca am cateva cunostinte care lucreaza in domeniul agriculturii in Olanda, am avut acces mai usor la pareri legate de studiul in Olanda si la posibilitatile mele de a studia la o universitate potrivita.

This slideshow requires JavaScript.

  1. De ce Olanda?

Consider ca Olanda este cea mai potrivita tara pentru a studia agricultura intrucat olandezii sunt foarte specializati in acest domeniu si cunostintele lor sunt intotdeauna adaptate la problemele si situatiile prezente.

  1. De ce VHL University of Applied Sciences?

Initial decizia mea a fost de a studia la Wageningen University datorita renumelui in domeniul stiintelor agricole. Ulterior am constat ca nu imi este permis sa studiez la aceasta universitate deoarece cursurile pentru licenta sunt predate in limba olandeza. Din aceasta cauza am ales sa urmez cursurile de licenta din cadrul universitatii Van Hall Larenstein pentru 4 ani, pentru ca apoi sa ma inscriu la master la universitatea Wageningen. Ulterior am realizat ca decizia pe care am luat-o imi va face cursul pentru master mai accesibil si imi pot dezvolta mult mai bine cunostintele printr-un sistem de invatare aplicat din cadrul universitatii Van Hall Larenstein.

  1. Ce curs ai ales si de ce?

Initial interesul meu a fost de a studia nutritia animala insa universitatea Van Hall Larenstein nu are aceasta specializare in lista de cursuri predate. In consecinta, am urmat cursul denumit “Stiinte animale aplicate” din cadrul specializarii “Cresterea animalelor”. Incepand cu anul 3 de studiu am ales sa imi schimb cursul in cadrul aceleasi specializari intrucat si interesul meu s-a schimbat pe parcursul primilor 2 ani de facultate. De aceea am ales sa studiez “Managementul animalelor” intrucat aceasta specializare cuprinde si cursuri legate de nutritive animala si procesare.

  1. Chirie ‘on campus ‘ sau ‘off campus’?

Locuiesc in Wageningen, orasul facultatii, in cadrul unui complex de camere pentru studenti. In acest oras nu exista posibilitatea de a avea cazare ‘on campus’ intrucat cladirile cu camere de inchiriat apartin unei companii ce lucreaza in mod direct cu universitatea si sunt localizate in diferite parti ale orasului.

 

  1. Cum ai gasit chirie si ce ii sfatuiesti pe ceilalti sa faca pentru a gasi chiria ieftina?

In momentul in care am primit raspunsul de la facultate prin care mi se spunea ca sunt admisa, am aplicat pentru o camera oferita de facultate prin intermediul companiei ce detine cladirile cu camera pentru student. Am completat un formular pe internet cu datele personale si specializarea pe care o voi urma si am fost adaugata pe lista de asteptare. Avand in vedere ca am aplicat destul de tarziu si ca in acel moment au fost putine camera disponibile, a trebuit sa astept aproape 2 luni pentru a avea camera mea in Wageningen. In tot acest timp am locuit intr-o locatie numita “Holiday park” pusa la dispozitie de facultate pentru cei ce nu au primit camera la timp. Sfatul meu pentru cei care vor sa aplice pentru o camera in Wageningen prin intermediul facultatii este sa completeze acel formular online cat mai repede pentru a fi siguri ca vor avea camera cu facilitatile dorite. Probabil cele mai ieftine variante de a sta in chirie in Wageningen sunt la familii care inchiriaza o camera in incinta propriului apartament sau pe corridor de student in care facilitatile (baie si bucatarie) sunt comune.

  1. In ce oras studiezi? Cum ti se pare?

Studiez in orasul Wageningen si consider ca este un loc potrivit pentru studenti internationali intrucat este foarte usor sa cunosti oameni, culturi si traditii noi. De asemenea, facilitatile (laboratoare, biblioteca, ferme de cercetare) Universitatii Wageningen sunt puse la dispozitie si studentilor de la Universitatea Van Hall Larenstein si, din acest motiv, studiul si intelegerea cunostintelor printr-o modalitate practica sunt foarte accesibile. Faptul ca cele doua universitati colaboreaza este un avantaj pentru studentii care vor sa faca o specializare sau un master teoretic la Wageningen. Nu in ultimul rand, faptul ca Universitatea Van Hall Larenstein se afla in Wageningen, creaza o imagine foarte buna pentru studenti deoarece se face imediat asocierea intre aceasta universitate practica si faimoasa Universitate Wageningen.

  1. Ce activitati extracuriculare ai avut in timpul facultatii?

Avand in vedere faptul ca am preferat mereu sa imi petrec timpul studiind si citind articole noi despre domeniul meu de activitate, nu mi-a ramas foarte mult pentru alte activitati. Insa am fost  implicata in diferite evenimente precum organizarea targurilor de agricultura din cadrul universitatii si am luat parte la activitati ale asociatiilor de studenti din oras.

  1. Cat de repede ti-ai gasit job?

Nu am avut niciun job in timpul facultatii din cauza faptului ca a fost destul de greu sa imi gasesc ceva de lucrat inainte de 1 Ianuarie 2014 cand romanilor le era foarte greu sa lucreze in Olanda, dar si deoarece am preferat sa imi folosesc tot timpul liber pentru studiu.

       10.Cum ti s-a parut procesul de aplicare?

Aplicarea la aceasta universitate am facut-o initial online si apoi am trimis copii traduse ale diplomelor mele. Nu mi s-a parut un proces anevoios deoarece sunt explicatii clare pe site-ul universitatii.

      

 11.Ai luat imprumutul de la Guvernul Olandei sau nu? Daca da, cum ti  s-a parut documentul pe care trebuia sa il completezi? Dificil sau nu de completat?

Nu am aplicat la imprumutul de la Guvernul Olandei.

  12.Planuiesti sa te intorci in Romania sau nu? Ce intentii ai pe viitor?

In primul rand, imi doresc sa aplic la master in Wageningen la cursul de nutritie animala. As vrea sa ma intorc in Romania pentru a lucra in acest domeniu de activitate intr-o companie sau ferma. Insa trebuie sa mentionez ca mai sunt 3 ani pana voi fi pregatita sa lucrez ca nutritionist sau consultant si cred ca trebuie sa iau in calcul orice oportunitate imi va aparea.

13.Ce le recomanzi celor care vor sa studieze in Olanda?

Consider ca pentru mine a fost o decizie foarte buna sa incep prin a urma cursurile de licenta in cadrul unei facultati practice si apoi sa aplic pentru un master teoretic. Cred ca este un concept nou pentru Romania si sunt sigura ca studentii romani care decid sa studieze in Olanda vor avea foarte mult de invatat prin practica pe care o ofera facultatea. De asemenea, cred e foarte important pentru cei care vor sa studieze sa se gandeasca bine inainte ce anume vor sa invete si care este viitorul in acest domeniu. Cred ca fiecare student trebuie sa stie, mai mult sau mai putin, unde anume si-ar dori sa lucreze si pentru ce piata ar trebui sa se pregateasca.

       14.Care sunt perspectivele dupa terminarea facultatii?

Dupa terminarea facultatii fiecare student trebuie sa ia o decizie: sa urmeze un master, un doctorat sau sa lucreze. In Olanda este mai greu sa gasesti un job in domeniul de activitate deoarece competitia este foarte mare insa cel mai important sa ramai in contact cu toti specialistii pe care ii intalnesti in timpul practicii sau vizitelor pentru a afla de oportunitati. Exista mai multe sanse de a gasi un job in alte tari venind cu niste cunostinte foarte avansate dobandite in Olanda datorita renumelui acestei tari si a stilului de studiu de aici. De multe ori se intampla ca diferite persoane din sector, cu care studentii intra in contact in timpul facultatii, sa fie interesate pentru un job de studenti tineri pentru creativitatea lor si pentru actualitatea cunostintelor lor.

        15.Un cuvant de final ?

 

In Olanda fiecare persoana este specializata intr-un domeniu si asta ii face sa fie atat de buni. Consider ca trebuie sa luam cele mai bune decizii pentru studiu si sa ne gandim ca trebuie sa invatam de la cei mai buni pentru a dezvolta un viitor pentru Romani

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s