La studii in Lituania – Interviu cu Natalia Cerga

PlecLaStudii a revenit in forta, dupa o mica perioada de pauza avem un  interviu  nou cu Natalia Cerga.:) Enjoy!

 

Salut, ma numesc Natalia Cerga și sunt născută în Republica Moldova, însă la moment îmi fac studiile în România, la Universitatea din Pitești, în domeniul administrării afacerilor. În perioada 15/02/2014-30/06/2014 am obținut posibilitatea de a învăța pentru un semestru la Universitatea Științelor Aplicate SMK, din Vilnius, Lituania.

 

 1.Cum te-ai decis sa pleci sa studiezi in Lituania?

 

Decizia de a pleca în Lituania a pornit de la dorința de a studia la o altă universitate pentru un semestru prin Erasmus. Mobilitatea Erasmus a oferit locuri pentru studii în engleză pentru domeniul Științelor Economice în 3 țări: Lituania, Portugalia și Turcia.

2.De ce Lituania?

 

Eu am ales Lituania din câteva motive: studiile au loc în Vilnius, adică în capitala țării, ce presupune mai multe posibilități de realizare, evenimente, training-uri ș.a. lucruri de care nu poți avea parte într-un orășel mai mic; un alt motiv l-a reprezentat distanța de casă, ce e mai mică. Lituania a fost mai mult o alegere de noroc, iar acum după întoarcere aș face orice de a mai merge încolo pentru a-mi revedea noua familie.

 10565726_664065303661900_2011403037_n

3.De ce SMK University of Social Applied Sciences?

 

Cât despre universitate, sunt la fel de mulțumită, chiar de la prima oră, petrecută cu un professor din Portugalia Vasco Oliviera, prima mea reacție și fericire a fost „În sfârșit voi avea profesori care prezintă lecțiile cu ajutorul prezentărilor Power Point”, după 1,5 ani în Romania, chiar imi era dor de asemenea ore, ca-n anii de liceu! A 2-a oră a fost alături de un profesor din SUA – Woodrow Sears (Woody), despre care auziserăm multe înainte să vin în Vilnius și n-am rămas deloc dezamăgită. El are o experiență bogată în spate și în timpul orelor ne sugerează o groază de sfaturi utile în viață. Un lucru pe care ni l-a recomandat el și care m-a impresionat a fost: „Nu mergeți să lucrați în cadrul resurselor umane, cei mai mulți bani îi vei face în sectorul vânzărilor”. Un alt profesor, ce merită să-l menționez este Imran Jeved din Pakistan. Întotdeuna încerca să facă lecțiile cât mai interactive și interesante, punându-ne întrebări și provocându-ne la multe discuții ce țin de diferențele culturale.

Această Universitate este prima în rândul celor din Lituania care oferă multe posibilități de schimb de experiență, obținerea unor stagii de practică și în numărul activităților organizate. Am fost student Erasmus alături de studenții regulari internaționali și pot spune multe lucruri ce te-ar motiva să mergi acolo la studii. Deci, cel mai mare avantaj este testul de limba Engleză, care nu-i obligatoriu, fiind înlocuit cu un interviu prin skype în care ei îți vor cunoaște nivelul de Engleză. Taxele de studii sunt unele dintre cele mai mici pe întreaga Europa, iar cheltuielile lunare sunt 100 euro chiria, plus 100 mâncarea/cheltuieli personale. Sigur aici depinde de fiecare, însă minim ai nevoie de 200 euro. Pentru mine aceasta a fost a 3-a universitate la care imi fac studiile, fiind studentă multinațională, și pot afirma cu certitudine faptul căci este una demnă de a o alege. Ei oferă profesori internaționali, pentru elevi internaționali. La fel, ei își respect studenții multinaționali oferindu-le mai multe facilități, evenimente, călătorii s.a. Astfel, în doar 4,5 luni am obținut mult mai multe cunoștințe în domeniu, prin exemple internaționale, practice decât în 1,5 ani petrecuți în România. Pentru mai multe informații puteți accesa saitul lor official: http://smk.lt/en sau mă puteți contacta pe e-mail: ncerga@yahoo.com. Data limită pentru aplicarea dosarelor este 15 august 2014, însă dacă ești cu adevărat cointeresat de a merge la studii în Lituania la SMK, ma contactezi și eu te pot ajuta, pentru că mă cunoasc cu adminitrația și pot lua legătura cu ei, pentru a-ți permite sa depui actele cu câteva zile mai târziu. Nu rata această șansă.

10596824_664073426994421_1659249773_o4.Ce curs ai ales si de ce? In ce limba ai studiat?

Eu am ales programul de Business Internațional și am făcut studiile în limba Engleză.

 5.Chirie ‘on campus ‘ sau ‘off campus’?

SMK deține un cămin propriu și la fel poate să te ajute să îți găsești o camera la un alt cămin. Personal am stat într-un cămin studențesc alături de 6 studenți internaționali regulari și aceștia mi-au devenit o a 2-a familie, datorită timpului petrecut împreună. Colega mea de cameră e din Punjabi, India, iar înainte de a merge în Lituania nici prin cap nu mi-a trecut să ajung să stau cu cineva dintr-un alt capăt al lumii.

10585113_664066090328488_85757010_o6.Cum ti se pare Vilnius?

 

Vilnius e un oraș foarte frumos. Eu prefer arhitectura veche, iar orașul vechi Vilnius e minunat, cu străzi pavate și clădiri unice. Ai nevoie de minim 2-3 zile pentru a vedea toate locurile frumoase. Am mai fost în Strasbourg, Franța și Frankfurt, Germania și am găsit acolo tot ce e prezent și în Vilnius, cu mici excepții. Deci, din tot ce am mai vazut până acum, Vilnius rămâne a fi orașul meu preferat.

 7.Ce activitati extracuriculare ai avut in timpul facultatii?

 

În timpul facultății am avut ocazia sa mergem în călătorie într-un oraș frumos al Lituaniei, Trakai, unde am avut parte de momente de neuitat împreună cu colegii, picnicuri impreună cu universitatea ș.a.m.d. La fel, lunar se organizau adunări ESN, împreună cu mentorii noștri și studenții internaționali. Am mai avut SMKvision, un fel de Eurovision în stil SMK, unde am prezentat și eu un număr alături de colegi și profesori (https://www.youtube.com/watch?v=lhZcOApDUmo ). Am avut ocazia să prezentăm țara noastră în cadrul săptămânii internaționale, unde am cunoscut mai multe aspect ale diferitor țări de la oamenii băștinași și am avut ocazia de a le pune întrebări. În luna iunie am avut parte de o cursă cu bicicletele de 20 km prin Vilnius, care a fost să fie de 60 km împreună cu o parte din studenții curajoși. La sfârșitul programului mi s-a oferit marea șansă de a merge gratuit la programul intensiv în domeniul E-work în Klaipeda, Lituania, care este situat pe malul mării Baltice.

10585767_664071063661324_1689192039_o8.Cat de repede ti-ai gasit job?

 

Personal n-am încercat să-mi găsesc un job, însă marele avantaj al Vilniusului sunt companiile multinaționale, printre care si Western Union, ce zilnic oferă șanse de angajare. La fel, având actele necesare, pașaport European și cunoscând mai multe limbi, cum ar Lituaniana, Engleza, Rusă, Română, Franceză ș.a. posibilitatea de a te angaja exista și e mai mare decât în România.

 

 

9.Cum ti s-a parut procesul de aplicare?

 

Procesul de aplicare din ceea ce cunosc este foarte simplu, mai mult timp îți ia să faci traducerile necesare, căci ei nu au cerințe foarte mari, iar certificatul calității îl poți face la ei când deja mergi la studii. Ei sunt în căutarea studenților internaționali și o data ce ești în stare să suporți taxa, procesul de aplicare nu este o barieră pentru tine.

 10592472_664069660328131_1061610272_n10.Ce le recomanzi celor care vor sa studieze in Lituania?

 

Dacă doriți să studiați în Lituania, vă recomand să alegeți să stați la cămin, iar când mergeți acolo să luați cu voi o uniforma națională, steagul țării și produsele necesare pentru prepararea bucatelor naționale, cum ar fi borșul acru. În rest, totul vei găsi acolo. Baftă!

 11.Planuiesti sa te intorci in Romania sau nu? Ce intentii ai pe viitor?

            Sincer, o data ce vezi ceva mai bun și simți gustul plecărilor, e foarte greu să te întorci, m-as intoarce inapoi doar să-mi vizitez părinții și rudele. Pe viitor intenționez să-mi continui masterul într-o altă țară din Europa, cum ar fi Lituania, Olanda sau altele.

10586896_664068236994940_1238246895_o

 

12.Care sunt perspectivele dupa terminarea facultatii?

 

Dacă îți faci studiile în domeniul economic, Lituania este o țară în care investițiile sunt avantajoase și îți oferă perspective suficientele de a întemeia un start-up. La fel, prezenta companiei Western Union, îți ofera șansa de a te angaja încă de pe băncile facultății.

 

13.Un cuvant de final?

Deci, ce pot să mai zic, nu te teme să mergi la studii departe de casă, pentru că ratezi multe șanse de care nu poți avea parte în România sau Republica Moldova. Se spune că o zi petrecută peste hotare, valorează mai mult decât 10 ani petrecuți acasă și aceasta este 100 % adevărat. Oriunde  ai pleca, cel mai greu este să te decizi și să învingi frica începutului, iar după lucrurile sunt mai simple de cât te așteptai. Alege să îți faci studiile la SMK, dacă încă mai stai pe dubii unde să mergi și nu ezita să mă contactezi pentru a cere ajutor! Mult success si un mare mulțumesc pentru șansa oferită de a povesti despre frumoasa mea experiență!

10592555_664065460328551_1988306824_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s