Sistemul de învățământ e în agonie – articol de Corina Neagu

CaptureAstazi am vorbit putin cu Corina Neagu, un hr “pasionat de oameni” cu peste 20 de ani de experienta in domeniu, managing partner http://www.4tree.ro, speaker, lector, promotoare a educatiei alternativa si a sportului si cu siguranta o femeie cu stil.

Noua ne-a placut foarte mult cum scrie si ne-am incumetat sa o intrebam daca poate sa scrie ceva legat si de tema blogului nostru, ea avand experienta necesara sa analizeze la rece o astfel de tema.

______________________________________________________________________________________

Sistemul de învățământ e în agonie. Profesorii ori se plâng de salarii, ori nu sunt bine pregătiți, ori nu au cu cine, ori nu sunt deloc. Îi numeri pe degete pe cei care încă își iubesc meseria și o fac cu pasiune în ciuda salariilor de mizerie pe care le acordă niște guvernanți de doi lei care nu pun niciun preț pe bunul cel mai valoros al unei națiuni: educația. Sunt încă școli în paragină, sunt localități care încă nu au școli și copiii merg câțiva kilometri în condiții inumane pentru a învăța carte, au apărut o grămadă de școli particulare unde doar crema societății are acces. Distanța între marea masă a elevilor și cea a copiilor de bani gata este uriașă. Sunt copii care abandonează școala, unii din motive obiective, alții pentru că au lucruri mai bune de făcut, alții pentru că nu există timp pentru nimeni de a se ocupa serios de ei. Zi de zi se pierd pe drum potențiale talente care ar putea constitui resurse valoroase pentru viitorul acestei țări.

Sunt o grămadă de părinți care muncesc zi lumină pentru a le oferi un viitor copiilor, dincolo de tot ce le oferă autoritățile din România – adică NIMIC. De fapt le oferă o alocație de mizerie care nu le este suficientă nici măcar pentru un prânz cu colegii. Sunt părinți care au poate mai puțin de o oră pe zi în care reușesc să poarte o conversație normală cu copiii și care să nu se rezume la “Ți-ai făcut lecțiile? Ți-ai făcut ghiozdanul? Cum a fost azi la școală? Ai ceva de repetat pentru mâine? Ai mâncat?” etc.

Nu mai investește nimeni sau aproape nimeni în cultură și în educație. Companiile mari poate, dar mult prea puțin, alegând să investească în marketing, pentru că le aduce vânzări. În plus investiția companiilor în educație este despre imaginea companiilor, nu despre a schimba ceva în sistemul educațional…. Programa școlară este în cea mai jalnică formă posibilă, neadaptată absolut deloc prezentului sau chiar viitorului, când lucrurile se schimbă cu o rapiditate fantastică și când accentul se pune pe creativitate, inovație, dezvoltare, nu pe robotizare, așa cum face sistemul educațional în prezent. Nu sunt încurajate spiritul de competiție, inițiativa, curajul de a-și susține punctul de vedere. Găsim peste toți elevi blazați, fără dragoste de școală, cu ochii pe ceas (dacă nu cumva sunt prin parc) în așteptarea sfârșitului orei, care nu știu, majoritatea, ce-și doresc în viitor. Unii mai au o vagă idee, pentru că vor face ce le-au spus mama și tata, doar ei plătesc meditațiile.

Olimpicii de excepție reprezintă doar 0,003% din populaţia şcolară…..Relevantă cifră, nu?

Închei cu un paragraf dintr-un articol care mi-a mers la suflet, scris de Liliana Romaniuc pentru Adevărul. Concluzia…. o trageți singuri!

 

“Toţi aceştia sunt victime ale nerespectării dreptului lor fundamental la educaţie prin faptul că învaţă în şcoli necorespunzătoare, au profesori a căror pregătire este îndoielnică (rezultatele copiilor sunt dovada acestui fapt), despre echipamente şi resurse IT nici nu poate fi vorba şi, mai grav, nu-şi pot continua studiile din cauza lipsurilor financiare. Este dramatic, este discriminatoriu, este nedrept! Viitorul lor, dar şi viitorul nostru vor fi în mod serios afectate de ceea ce facem sau nu facem azi pentru ei! Şi trebuie să recunosc că nu facem mare lucru…de ani buni!„

______________________________________________________________________________________

Mai multe informatii despre Corina Neagu si multe alte articole la fel de pasionante ca acesta gasiti pe link-urile de mai jos!

Linkedin Corina Neagu

Site Corina Neagu

Noi ii multumim mult Corinei si asteptam si alte articole din partea ei ! 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s